Şeffaf plak tedavisi, dişleri hizalamak için kullanılan ortodontik bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmak isteyen birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Geleneksel yöntemlere alternatif olarak geliştirilen şeffaf plaklar, estetik görünüm açısından metal braketlere göre daha avantajlıdır.
Şeffaf plak tedavisi, çapraşık ve ayrık dişlere sahip olan hastaların daha sağlıklı ve estetik bir gülüşe kavuşmalarını sağlar. İnvisalign olarak da bilinen bu tedavi, uzman hekim kontrolünde olumlu sonuç alınana kadar sürdürülebilir. Gündelik hayat konforunu bozmayan aparatlar ile uygulandığı için kullanım kolaylığı sunar.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İnvisalign tedavisi dişlerin durumuna, hastanın yaşına ve tedavi edilmesi gereken sorunun türüne göre birkaç ay veya birkaç yıl sürebilir. Ancak ortalama tedavi süresi 6-24 ay arasındadır. Bu süre tedavinin karmaşıklığına bağlı olarak uzayabilmektedir.
Tedavi süresini kısaltmak ve tedavide başarı oranını arttırmak için plakların düzenli kullanılması gerekmektedir. Şeffaf plakların günde en az 22 saat kullanılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra tedavinin gelişimine bağlı olarak belli aralıklarla yeni plaklara geçiş yapılmaktadır.
Tedavi boyunca hastalara iki haftada bir değiştirilmeleri gereken şeffaf diş plakları verilir. Bu plaklar, dişleri yavaşça ve kademeli olarak doğru pozisyona taşımaktadır. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılabilen bu plaklar ile ağız hijyeni kolaylıkla sağlanabilir.
Şeffaf plak, diş düzeltme tedavilerinde kullanılan modern ve estetik bir yöntemdir. Kullanıcılara, geleneksel metal braketlere kıyasla göze çarpmayan bir alternatif sunmaktadır. Neredeyse görünmez olan bu plaklar estetik görünümüne önem veren gençler ve yetişkinler tarafından tercih edilmektedir.
Aligner adıyla da bilinen şeffaf plaklar yumuşak bir malzemeden üretildikleri için ağız içi tahriş ve yaralara neden olmazlar. Yemek yerken ve diş fırçalarken kolayca çıkarılabilirler. Böylece diş ve diş eti sağlığı için herhangi bir olumsuzluk teşkil etmezler.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Dişlere Uygulanır?
Şeffaf aparey, ön dişlerdeki hafif veya orta derecedeki çapraşıklıkların düzeltilmesinde kullanılabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki küçük boşluklar da şeffaf plak tedavisi ile giderilebilmektedir. Hafif ısırık problemleri de aligner ile düzeltilebilen sorunlardan bir tanesidir. Daha önce ortodonti tedavisi görmüş ve dişlerinde kayma yaşayan hastalar için de plak tedavisi önerilmektedir.
Şeffaf plaklar ile yapılan ortodontik tedaviler her hasta için uygun olmayabilir. Bazı durumlarda daha karmaşık tedavi yöntemleri gerebilir. Aşırı sıkışık dişlerin plaklarla düzeltilmesi zor olmaktadır. Böyle durumlarda geleneksel ortodontik tedaviler önerilir. Ayrıca ciddi ısırık bozuklukları ve dönmüş dişlerde de şeffaf plaklar yeterli olmayabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnvisalign tedavisi; cerrahi müdahale olmadan, diz diziliminde var olan çapraşık durumların telafisi ve kalıcı şekilde tedavisi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu tedavinin uygulanması için öncelikli olarak hastanın detaylı muayenesinin ve diş röntgen çekimlerinin yapılması gerekmektedir.
Muayenenin ardından dişlerin durumuna göre kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. Hastanın ağız, diş ve çene ölçüleri alındıktan sonra şeffaf apareyler üretilir. Plakları nasıl kullanacağı hastaya detaylı bir şekilde anlatılır. Her bir plak genellikle 2 hafta kullanılır. Böylece dişlerin kademeli olarak istenen pozisyona hareket etmesi sağlanır. Tedavi boyunca belli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılır ve tedavinin ilerleyişi değerlendirilir.
İstenen sonuçlara ulaşıldıktan sonra bu kez retansiyon aşaması başlar. Sadece geceleri takılan plaklarla dişlerin yeni pozisyonlarında sabitlenmesi sağlanır. Plakları düzenli kullanmak ve diş hekiminin önerilerini yerine getirmek tedavi başarısını doğrudan etkilemektedir.
Tedavi hakkında daha detaylı bilgi almak ve Ankara ortodontist hizmeti veren Doç. Dr. Enis Güray’ın kliniğinden randevu talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.