Diş gıcırdatma tedavisi halk arasında diş sıkma olarak da bilinen, literatürde bruksizm olarak geçen rahatsızlığın giderilmesine odaklanmaktadır. Tedavide kullanılabilecek birden çok yöntem bulunmaktadır. Dişlerin belirli sebeplerle sıkılması, ağız yapısının gerilmesine ve buna bağlı olarak diş bölgesinin zarar görmesine sebep olur.
Diş gıcırdatma tedavisi botox ile mümkün mü? Tedavi sürecinin başlaması için öncelikli olarak, semptomların görülmesini tetikleyen sebepler analiz edilmektedir. Genetik faktörlerden kaynaklanabilecek bu durumlar, aynı zamanda psikolojik veya dış faktörlere de bağlı olarak da gelişebilmektedir. Botoks uygulaması, devre dışı bırakılması istenilen kasa yönelik yapılmaktadır. Örneğin dişlerin sıkılmasında görev alan masseter kası, bir ölçüde devre dışı bırakılarak bruksizm rahatsızlığı giderilebilir.
Diş Gıcırdatmanın Tedavisi Var mı?
Diş gıcırdatma, kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte, çeşitli sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Bu durum, tedavi gerektiren bir rahatsızlık statüsünde olan davranış defektidir. Bruksizm yani diş gıcırdatma rahatsızlığı, uzun süreli kronik bir sorun olarak kendini gösterebildiği gibi dönemsel sebeplere bağlı olarak da görülebilmektedir. Bruksizm semptomlarına yol açabilen faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.
- Genetik faktörler
- Düzenli kullanılan bazı ilaçlar
- Sinirsel problemler
- Stres
- Psikolojik/psikiyatrik sebepler
- Uyku bozukluğu
Diş gıcırdatma tedavi edilebilen bir durumdur. Bu rahatsızlıktan kurtulmak için bazı tedavi metotları uygulanmaktadır. Ancak tedavi genellikle bir anda sağlanmamaktadır. Bu nedenle dişleri, bruksizmin etkilerinden korumak gerekmektedir. Bu amaçla dişlere bir gece plağı takmak faydalı olacaktır. Bahsi geçen plak, diş sıkma aparatı veya diş plağı olarak da bilinmektedir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Diş gıcırdatma için hangi doktora gidilir? Diş sıkma halinin dişlere veya çene yapısına zarar vermemesi için bir diş hekimi ziyareti planlanabilir. Böylece gündelik yaşantınıza yönelik bazı öneriler alabilir ve dişlerinizi koruması için üretilecek özel bir plağa sahip olabilirsiniz. Peki diş sıkma nasıl geçer?
Gece plakları dişlerinizi koruyabilir, ancak bruksizmi tedavi edemez. Diş sıkma halinin geçmesi için buna yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Örneğin bu duruma yoğun stres hali, depresyon veya panik bozukluk gibi rahatsızlıklar yol açıyorsa antidepresan grubundan ilaçların kullanılması önerilebilir. İlaç kullanımına yalnızca bir psikiyatrist ve nöroloğun önerisi ile başlanmalıdır.
Bruksizm tedavisi için son zamanlarda bilinirliği artan bir yöntem de botokstur. Dişlerin sıkılmasından sorumlu olan yapı masseter kasıdır. Bu kasın işlevinin kısıtlanması nedeniyle dişleri güçlü bir şekilde sıkmak mümkün olamayacaktır. Böylece diş sıkma rahatsızlığı da giderilmiş olacaktır.
Diş Gıcırdatma Hastalığı Nasıl Geçer?
Diş gıcırdatması nasıl geçer? Sık karşılaşılan bir durum olan bruksizm, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ağız ve çene anatomisinin yatkın olması, psikiyatrik bazı rahatsızlıklar veya yoğun stres hali bruksizme sebep olabilmektedir. Tedavi, gıcırdatmaya yol açan faktörün giderilmesi ile mümkün olabilmektedir.
Ülkemizde ortodontik problemlerin görülme oranı oldukça yüksektir. Bu tür rahatsızlıkların en etkili şekilde giderilebilmesi için deneyimli bir ortodontistten randevu almanız faydalı olacaktır. Mucit diş hekimi olarak da bilinen Doç. Dr. Enis Güray’ın muayenehanesinden randevu alarak, bruksizm dahil ortodontik problemleriniz için tanı ve tedavi uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Kliniğimizde Türk Dişhekimleri Birliği tarafından yayınlanan ve düzenli olarak güncellenen fiyatlar geçerlidir.
Peki kişisel bir alışkanlık olarak dişlerin sıkılması da bruksizm olarak değerlendirilebilir mi? Hayır, bu durum kötü bir alışkanlıktır ve diş gıcırdatma olarak bilinen sorundan farklıdır. Dişleri birbirine vurarak ritim tutmak veya ses çıkarmak, uzun dönemde dişler açısından zararlı olabilmektedir.
Uyurken Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?
Uyurken diş sıkma nasıl geçer? Bruksizm, genellikle kendisini uyurken gösterir. Uyku sırasında veya uykuya dalmak üzereyken ilgili kas, alt çenenin hızlıca kapanmasına neden olmaktadır. Bazı ileri vakalarda gündüz vakti, kişi uykuda değilken de dişler sıkılabilmektedir.
Uykuda diş sıkma bitkisel tedavi ile geçer mi? Diş gıcırdatmanın sebebi eğer stres veya depresyon gibi bir duruma bağlıysa bazı bitkilerin kullanımı geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir. Yatıştırıcı veya sakinleştirici etkileri olan bu bitkiler bir tedavi sunmazlar. Yalnızca geçici olarak semptomların etkisini azaltırlar.
Diş gıcırdatma nasıl geçer? Bu rahatsızlıktan kurtulmak için tıbbi destek almanız gerekmektedir. Botoks veya antidepresan kullanımı gibi yöntemler tedavi edici nitelikte olabilmektedir. En doğru tedavinin belirlenebilmesi için, diş sıkmaya yol açan faktörlerin doğru bir şekilde ortaya çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca masseter kasına odaklanan bazı egzersizler ile hayat tarzı değişikliklerinin de bruksizme iyi gelebildiği bilinmektedir.