Diş gıcırdatma nasıl geçer? Uykuda gerçekleşen diş gıcırdatma davranışı diş hasarına yol açabilir. Bruksizm olarak da bilinen bu rahatsızlığa diş sıkma davranışı da eşlik etmektedir. Bu rahatsızlığın pek çok nedeni olabilir.
Diş gıcırdatma nasıl geçer? Bruksizmin tedavisi için önce altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Yoğun stres, uyku sorunları, psikolojik sorunlar, aşırı alkol ve kafein tüketimi diş gıcırdatmanın nedenleri arasında sayılabilir. Sorunun kaynağını bulmak için ortodonti uzmanı bir diş hekimine muayene olunmalıdır.
Uyurken Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?
Diş gıcırdatmak toplumumuzda sık görülen bir rahatsızlıktır. Bazıları dönemsel strese bağlı olarak ortaya çıkabilir ve stres faktörlerinin ortadan kalkmasıyla kendiliğinden geçer. Ancak geçmeyen diş gıcırdatma davranışı diş ve diş eti sorunlarına yol açabilir. Tedavi edilmezse çene sorunlarına da neden olabilir.
Diş sıkma ya da gıcırdatma uykuda gerçekleştiği için fark edilmesi zaman alabilir. Bu nedenle belirtilerin iyi takip edilmesi gerekir. Diş gıcırdatmanın en yaygın belirtileri şunlardır:
Diş gıcırdatma, uyku esnasında istemsizce gerçekleşir. Dişlerin düzgün hizalanmaması da bu soruna neden olabilir. Bunun yanı sıra bazen genetik faktörler de etkili olmaktadır. Bazı nörolojik hastalıklar da diş sıkma ve gıcırdatmaya sebebiyet vermektedir.
Sürekli diş sıkma ve gıcırdatma davranışı diş etlerinde çekilmeleri ve diş eti kanamalarını tetiklemektedir. Ayrıca dişlerde çatlaklar ve kırılmalar da diş gıcırdatmanın yol açtığı olumsuzluklardan bazılarıdır. Tüm bunlar yaşam kalitesini de etkilemektedir.
Uykuda Diş Gıcırdatma Tedavisi
Uyku esnasında görülen diş gıcırdatma davranışının tedavisi için öncelikle sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Diş gıcırdatma tedavisi kişiden kişiye değişebilir. Bazen alkol ve kafein tüketimini sınırlandırmak bazen de psikolojik destek almak bu davranışı ortadan kaldırabilir. Ancak bunların etkili olmadığı durumlarda ağız ve çene yapısının incelenerek fiziksel sorunların belirlenmesi gerekir.
Uykuda dişleri sıkma alışkanlığından kurtulmak için meditasyon ve yüz yogası gibi stresi azaltan ve kasları rahatlatan etkinlikler yapılabilir. Bunun yanı sıra çene kaslarını rahatlatmak için bazı egzersizler uygulanabilir. Bu yöntemler strese bağlı bruksizmi hafifletebilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Ortodontik nedenlerle ortaya çıkan bruksizmde en etkili çözümler masseter botoks, diz hizalama tedavileri ve gece plağı kullanımıdır.
Diş Gıcırdatma Hastalığı Nasıl Geçer?
Gece Plağı
Diş sıkma aparatı olarak da bilinen gece plağı dişlerin birbirine temasını önleyerek diş hasarını engeller. Hastanın ağız ve diş yapısına özel olarak tasarlanan bu plaklar sadece geceleri kullanılır. Söz konusu plakların herhangi bir enfeksiyona neden olmaması için iyi temizlenmesi gerekir. Plak kullanımı diş gıcırdatma davranışını tamamen ortadan kaldırmaz ama diş ve diş eti tahribatını önler. Plak kullanımıyla birlikte uyku kalitesinde de artış gözlenir.
Masseter Botoks
Çene botoksu ya da diş sıkma botoksu da olarak bilinen bu işlem masseter kasına uygulanır. Botoks tedavisi bruksizmde oldukça etkilidir. Ancak bu etki geçicidir. İşlemi belli aralıklarla tekrarlamak gerekmektedir. Çene kaslarına uygulanan botoks, kasları bloke ederek uykudayken diş gıcırdatmanın önüne geçer.
Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer Evde?
Evde diş sıkma tedavisi mümkün değildir. Ancak bazı yöntemlerle bruksizmin etkileri hafifletilebilir. Stres, bruksizme neden olan başlıca faktörlerdendir. Dolayısıyla stresle mücadele etmek, diş gıcırdatma ve sıkma davranışını engelleyebilir. Çene bölgesine sıcak kompres uygulamak da kasları gevşeterek rahatlama sağlayabilir.
“Diş gıcırdatma ağrısı nasıl geçer?” sorusunun cevabı yaşam tarzı değişiklikleriyle ilişkilidir. Çene kaslarına masaj yapmak, alkol ve kafein tüketimini sınırlamak, sert gıdalardan kaçınmak, gece plağı kullanımı ve iyi bir uyku çene ve baş bölgesindeki ağrıları hafifletebilir.
Diş gıcırdatma davranışının dişlerde ve çene yapısında herhangi bir soruna yol açmaması için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ortodonti, diş ve çene anormalilerinin tedavisinde uzmanlaşılan bir diş hekimliği alanıdır. Diş sıkma ve gıcırdatma, dişlerde hizalanma sorunlarına yol açabileceği için ortodontinin alanına girmektedir. Diş gıcırdatma davranışının tedavisi için ortodontist bir diş hekimine başvurmak doğru olacaktır.
Doç. Dr. Enis Güray ortodonti alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimidir. Gece plağı ve masseter botoks ile ilgili detaylı bilgi almak için kliniğimize başvurabilirsiniz.