Bruksizm tedavisi halk arasında diş sıkma veya gıcırdatma olarak bilinen rahatsızlığın giderilmesi için uygulanmaktadır. Diş sıkma halinin pek çok sebebi olabilmektedir. Bu rahatsızlık diş ve diş eti gibi yapılara zarar verebildiği için tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bruksizm tedavisi psikiyatri bölümü ile mi yapılıyor? Diş sıkma tedavisi genellikle diş hekimleri tarafından planlanır. Bu amaçla ağız ve diş sağlığı merkezleri veya kişisel muayanehaneler ziyaret edilebilir. Ancak dişlerin sıkılması psikiyatrik bir problemden kaynaklanıyorsa, bu kez ilaç tedavisinden faydalanmak gerekebilir. Böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa bir psikiyatri kliniğine başvurulması yararlı olacaktır.
Bruksizm Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bruksizm nedir? Dişlerin bilinçsiz bir şekilde sıkılması veya gıcırdatılması hali, bruksizm olarak adlandırılmaktadır. Bu durum çoğu zaman uykuda meydana gelse de gündelik hayatın pek çok evresinde gözlenebilir. Sürekli diş sıkma hali, dişler açısından yıkıcı olabilmektedir. Bu rahatsızlıktan yakınan kişiler, bir diş kliğinden randevu alarak tedaviye yönelik ilk adımı atabilir. Peki tedavi nasıl gerçekleştirilir?
Diş sıkma tedavisi için Doç. Dr. Enis Güray gibi ortodonti uzmanı bir diş hekimine başvurabilirsiniz. Kişinin diş ölçülerine uygun olarak geliştirilen ve gece plağı denilen aparey ile dişler korunabilmektedir. Bruksizm ilerlerse ne olur? İlerleyen vakalarda dişler veya diş etleri etkilenebilmektedir.
- Aşınma/törpülenme
- Kırılma
- Dişlerin zayıflaması ve ileri vakalarda düşmesi
- Diş eti şişmesi
şeklinde sıralayabileceğimiz problemler, dişlerin korunamadığı durumlarda meydana gelebilmektedir. Uykuda diş sıkma bitkisel tedavi ile geçer mi? Bitkisel kökenli bazı gıda veya çayların yatıştırıcı etkileri olabilmektedir. Sağlanan bu rahatlama geçici olarak bruksizm etkilerinin daha az hissedilmesine yol açabilmektedir. Ancak bu kalıcı bir durum değildir ve tedaviyi sağlamamaktadır.
Bruksizm Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Diş sıkma huyu nasıl geçer? Dişlerin sıkılması eylemi, bazen bireyler tarafından bilinçli olarak da gerçekleştirilebilir. Bu durum zamanla bir alışkanlık haline gelebilir. Ancak bu zararlı alışkanlık, bruksizm olarak tanımlanan problemden farklı bir durumdur.
Bruksizmin önlenmesinde hangi ilaç grubu kullanılır? Diş sıkmaya yol açan faktör; depresyon, panik atak ya da anksiyete bozukluğu gibi bir rahatsızlıksa psikiyatri bölümünden randevu alınabilir. Diş sıkma antidepresan ile tedavi edilebilir mi? Antidepresanlar grubundan ilaçlar, bahsi geçen rahatsızlıkları da tedavi edebileceğinden bruksizm problemine iyi gelebilir. Peki bruksizme yol açan faktörler nelerdir? Tespit edilen en yaygın sebepler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
Bruksizm Tedavi Fiyatları
Bruksizme yol açan asıl faktör, masseter adı verilen çiğneme kaslarının istemsiz olarak kasılmasıdır. Diş sıkma psikolojik tedavi veya ilaçlarla düzelmiyorsa, dişlerin daha fazla zarar görmemesi için botoks uygulamalarından yararlanılabilir. Botoks tedavisi Clostridium botullinum türünden bir bakteriden elde edilen toksin (zehir) ile gerçekleştirilmektedir. Bu zehir, sinir uçlarındaki iletimden sorumlu maddelerin salınımını önleyerek işlev göstermektedir.
Sinir iletimi durduğunda, sinirin temas ettiği organ veya yapının fonksiyonunun azalması ya da tümüyle kaybolması beklenir. Bu uygulama çiğneme kaslarına yapıldığında, kaslar işlevini yitirecek ve dişler istemsiz olarak sıkılmayacaktır. Doç. Dr. Enis Güray’ın kişisel muayenehanesinde Türk Dişhekimleri Birliği tarafından yayınlanan fiyat listesi geçerlidir.
İşlem | KDV Hariç Fiyat (TL) | %8 KDV Dahil Fiyat (TL) |
---|---|---|
Gece Plağı (Yumuşak) | 1.495,37 ₺ | 1.615,00 ₺ |
Gece Plağı (Sert Oklüzal Splintleme) | 4.796,30 ₺ | 5.180,00 ₺ |
Bruksizm Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Farkında olmadan dişleri sıkmak dişlere belli açılardan zarar verebilen bir sorundur. Peki uyurken dişleri sıkmamak için ne yapmalı? Bu amaçla bazı ilaçların kullanılabilmesinin yanı sıra çeşitli egzersizlerden de yararlanılabilir. Bruksizm egzersizleri nasıl yapılır? Bu egzersizler bir kas üzerinde masaj benzeri çeşitli hareketlerin uygulanması ile yapılabilir.
Diş gıcırdatma tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir alandır. Aksi takdirde dişlerde aşınma, kırılma gibi problemler gözlenebilmektedir. Peki bruksizm belirtileri nelerdir? Bu problemi tespit edebilmek son derece kolaydır. İstenmeyen kasılmalar sebebiyle dişler güçlü bir şekilde sıkılıyorsa bruksizmden söz edilebilmektedir.
Evet, sebebe yönelik bir tedavi uygulanabilir. Bu amaçla antidepresan grubu ilaçlardan yararlanılabileceği gibi botoks da yaptırılabilir. Dişleri bruksizmin zararlarından korumak için gece plağı kullanılabilmektedir.
İlaç veya botoks gibi tedaviler dışında evde yapılabilecek bazı egzersizler geçici olarak fayda sağlayabilir. Ayrıca stresten uzak durmak da faydalı olacaktır.
Bruksizmin sebebi depresyon, kaygı bozukluğu veya panik atak benzeri psikiyatrik bir rahatsızlık olabilir. Böyle bir durumda antidepresanların faydalı olabileceği bildirilmiştir.