Diş Teli
Diş Teli

Diş Teli

Diş teli adeta iç içe geçmiş gibi görünen çarpık dişleri veya çeşitli kapanış bozukluklarını tedavi etmek amacıyla uygulanan, altın standart bir tedavi metodudur. Günümüzde çok sayıda hasta bu yöntemle sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşabilmektedir. Yöntem; dental tel, braket veya ortodontik tel gibi isimlerle de bilinmektedir.

Diş teli fiyatları 2022 yılında da bu tedaviden yararlanmayı düşünen çok sayıda hasta tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Benzer bir durum SGK braket fiyatları konusu için de geçerlidir. Dental tel uygulaması zamanla çeşitlenmiş ve farklı varyantları ortaya çıkmıştır. Halk arasında gittikçe popülerleşen görünmeyen tel uygulamaları, insanların tedaviye olan bakışını değiştirme yoluna gitmiştir.

Diş Teli Fiyatları

Ortodonti fiyatları klinikler arasında bazı farklılıklar göstermektedir. Doç. Dr. Enis Güray’ın kişisel muayenehanesi, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin tavsiye ettiği fiyat listesini uygulamaktadır. Ortodontik tel ve ilişkili işlemler için fiyat bilgisine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Tedavi/İşlemKDV Hariç FiyatKDV Dahil Fiyat (%8)
Lateral Sefalometrik Film Analizi300,93 ₺325,00 ₺
Lingual Teknikle Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi8.828,70 ₺9.535,00 ₺
Lingual Teknikle Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi11.194,44 ₺12.090,00 ₺
Lingual Teknikle Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi13.680,56 ₺14.775,00 ₺
Düz Ark Teli Tatbiki (Tek Çene NİTİ Telleri)569,44 ₺615,00 ₺
Büküm İçeren Tel Tatbiki (Tek Çene)587,96 ₺635,00 ₺
Bant Tatbiki (Tek Diş)541,00 ₺585,00 ₺
Braket Tatbiki (Tek Diş)472,22 ₺510,00 ₺
Lingual Braket Tatbiki (Tek Diş)550,93 ₺595,00 ₺
Bant veya Braket Çıkarılması (Tek Diş)199,07 ₺215,00 ₺

“Diş Teli Fiyatları 2022”

Hastalar tarafından “Dental tel ne kadar?” Sorusunun cevabını bulmak için çeşitli araştırmalar yürütüldüğü görülmektedir. Öncelikle çocuklarda ve yetişkinlerde braket tedavisi konusunda bazı farklar olduğunu belirtmek gerekir. Tıbbi açıdan yetişkinler ve ileri yaştaki insanlar da gönül rahatlığıyla tel tedavisini alabilmektedir. Ancak ülkemizde 18 yaşını dolduran insanların Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ortodonti tedavisi alma hakları yoktur.

Yetişkin hastalar yalnızca özel ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ya da özel kliniklerde/muayenehanelerde tedavi olabilmektedir. Çocuk hastalar devlet kurumlarında tedavi olabilse de randevu almadaki zorluklar ve uzun bekleme süreleri hem tedavinin etkinliğini hem de konforunu düşürmektedir.

Braketler bir ortodontik diş fırçası ile rahatlıkla fırçalanabilmektedir. Her öğünden sonra ve yatmadan önce tellerin iyice fırçalanarak temizlenmesi gerekmektedir. Böylece tellerin arasında yemek artıklarının sıkışması önlenebilir.

Diş Teli Fiyatları Hakkında Bilgi Almak İçin

Şeffaf Diş Teli

Ortodonti, dişlerin çene üzerinde hem işlevsel olarak hem de estetik görünümü koruyacak şekilde dizilmesini konu edinen bir diş hekimliği alanıdır. Şeffaf diş teli bir ortodontik tedavi örneğidir. Çene veya dişleri etkileyen bazı problemlerin tedavisinde tercih edilmektedir.

Klasik diş telleri genellikle koyu veya metalik bir renge sahip olmaktadır. Dişlerin hemen üzerinde konumlanan braketler, gülme veya konuşma gibi gündelik aktiviteler sırasında kolayca görünebilmektedir. Bu da ağız ve diş estetiğini olumsuz etkileyebilmektedir.

Bahsedilen durumun önüne geçmek için yeni nesil ortodontik tel olarak da bilinen şeffaf tel tedavisi geliştirilmiştir. Klasik bir tel tedavisi ile aynı çalışma metoduna sahip olmasına rağmen sağladığı şeffaflık sayesinde, belli bir ölçüde görünmezlik sunmakta ve daha estetik gülüşleri mümkün kılmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi gibi yöntemler de tel ile benzer sorunların giderilmesi için tercih edilmektedir. Hasta, daha estetik bir gülüşe sahip olabilmek için istediği yöntemi bir diş hekimi ile birlikte tercih edebilmektedir. Ancak yöntemlerin herkes için uygun olmayabileceği göz ardı edilmemelidir. Böyle bir durumda diş hekiminiz sizi uyararak gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. Özellikle de bazı ağır vakalarda, braket tedavisi şeffaf diş plağından daha etkili olabilmektedir.

Diş Teli Fiyatları Hakkında Bilgi Almak İçin

Diş Teli Nasıl Takılır?

Ortodontik teller sayesinde bir kısmı aşağıda sıralanan çeşitli sorunlar tedavi edilebilmektedir.

  • Derin kapanış veya açık kapanış gibi çeşitli kapanış bozuklukları (maloklüzyon olarak da bilinmektedir),
  • Çarpık dişler,
  • Çeşitli iskeletsel deformiteler,
  • Diestema olarak bilinen dişler arasında oluşan boşluklar,
  • Genel olarak diş-çene uyumunu bozan sorunlar.

Ancak bazı vakalar çok ağır olabilir. Böyle durumlarda genellikle ortognatik cerrahiye başvurulmaktadır. Tedavileri gerçekleştirecek olan hekim, ortodonti alanında uzmanlaşmış olmalıdır. Bu diş hekimleri, ortodontist olarak bilinirler.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Peki braketler nasıl takılır? Detaylı muayeneleri yapılan ve ortodontik tel tedavisi almasına karar verilen hastalardaki diş yüzeylerine, çeşitli dolgu maddeleri yardımıyla braketler yapıştırılmaktadır. Braketler tellerin ortalarında yer alan kare şeklindeki küçük kutucukları tanımlamaktadır. Ortalarında tellerin geçebileceği bir boşluk vardır. Braket olarak bilinen kısım, diş yüzeyinde sabit bir şekilde kalır. Teller ise kontrol randevuları sırasında diş hekimi tarafından değiştirilir.

Diş Teli Öncesi Sonrası

Ortodontik problemlerden birine sahipseniz ve hekiminiz tarafından tel tedavisi almanıza karar verildiyse, tedaviden sonra dişlerinizin nasıl görüneceğini merak etmişsinizdir. Bu amaçla internet ortamında yapılan araştırmalar sonucunda çeşitli görüntülere ulaşmak mümkündür.

Etkili bir ortodontik tel tedavisi sonrasında, var olan problemin büyük ölçüde veya tamamen giderildiğine şahit olursunuz. Bu, var olan işlevsel ve estetik sorunların giderilmesi anlamına gelmektedir. Tel tedavisinden önce eğer varsa çürük dişler tedavi edilmeli ve diğer diş sağlığı problemleri giderilmelidir. Tedavi sırasında lazım olabileceği için nemlendirici dudak kremi bulundurulmalıdır.

Teli dişlere tatbik etmek birkaç saati bulabilmektedir. Bu esnada ağız açık olacağından ve dudaklar kuruyarak zarar görebileceğinden kremler iyi bir çözüm sağlayabilmektedir. Tel takıldıktan sonra birkaç gün sürebilen küçük çaplı ağrılar görülebilmektedir. Başlarda konuşmada pelteklik ve ufak zorlanmalar yaşanabilir, ancak tellere alışıldıktan sonra bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Dental tel mumu, özellikle de tedavinin ilk aylarında dudakların sürtünmelerden zarar görmemesi için tavsiye edilmektedir. Tel takıldıktan sonra kuru yemişlerden, yoğun çiğneme gerektiren şeker gibi yiyeceklerden, elma ve havuç gibi sert besin maddelerinden uzak durulması gerekmektedir.

En İyi Ortodontist Ankara

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler